TRANSLATOR














MAJČINA DUŠICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Timijan - lat. Thymus vulgaris. Obitelj: lamiaceae (labiatae) - usnatice. Farmakopejski naziv: serpylli herba - (sastoji se od osušenih cvatućih nadzemnih izdanaka.) thymi herba = timijan, sastoji se od osušenih listova i cvjetova te vrhova stabljike vrsta timijan ili mješavinom obiju vrsta. Droga sadrži najmanje 1,5 % eteričnog ulja i najmanje 0,5 % hlapećeg fenola, naročito timola. Aetheroleum. Narodna imena: tamjanika, bakina dušica, popovac… majčina dušica. Strana imena: Eng: wild – thyme. Fr: thym serpolet, D: quendel, Tal: pepolino.. Povijest i nastanak te objašnjenja naziva: thymus – od Grčkog thymos ili thymon – tamjan, zbog sličnosti mirisa. Također thymos po Grčkom znači hrabrost, snaga te ukazuje na stimulirajuće djelovanje biljke...[...]

Nastavi dalje...

BOKVICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Bokvica (plantaginaceae) plantago lanceolata (muška) D: spitzwegerich. Ostali nazivi: trputac, bukvica, duga bokva, mala bokvica, dugi trputac, mali trpotec, konjsko rebro, koncula, žilovlak, packavica. Ljekovite materije: Fitocidi, flavonoidi, tanini, saponini, iridoid glikozid (spajanje šečera i organske kiseline), sluzi, gorku tvar, soli i minerale. Ljekoviti dio biljke: Listovi pred cvjetanje ili dok biljka cvjeta. Stanište: Po naseljima, pored puteva, na livadama i pašnjacima, šumama i drugim mjestima. Ima je po cijeloj Europi...[...]

Nastavi dalje...

KESTEN DIVLJI
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Kesten divlji (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) Botanički podaci: Kesten (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) je listopadno stablo guste okruglaste krošnje, visoko do 30 metara. Listovi su dlanasto sastavljeni od pet do sedam suličastih, pilastih, kratko ušiljenih liski, dugih i više od 20 cm. Cvjetovi su bijeli sa žutom ili crvenom mrljom, obostrano simetrični i združeni u velike, uspravne grozdaste cvatove. Plodovi su veliki, okrugli, zelenkasti i bodljikavi tobolci koji se otvaraju trima zaklopcima, a sadrže tri velike sjajne i smeđe sjemenke - divlje kestene...[...]

Nastavi dalje...

LIPA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Lipa. Lat: Tilia, Eng: Tilia, D: Die Linden, Fr: Tilia. Drugi nazivi: lipac, lipolist, lipa velelista, zimska lipa. Lipa je veliko drvo čije stablo doseže visinu od 25 do 30 metara, a starost od nekoliko stotina godina. Krošnja je gusto zatvorena, a listovi zagasitozeleni, koso srcasti, zašiljeni i pilasti, a s lica dlakavi. Cvjetovi su na dugoj stabljici što je, otprilike, do polovine srasla sa pricvjetnim listom, a složeni su u štitaste cvatove. Pricvjetni su listovi duguljasti, blijedozelene boje, dugi do 8 cm i mrežasto isprepleteni žilicama. Plod je okrugao i ima jedno sjeme. Cvijet je vrlo ugodnog mirisa.[...]

Nastavi dalje...

KAMILICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet
Kamilica - matricaria recutita. Lat: matricaria chamomile l., Eng: german or blue chamomile, D: die echte kamille, Fr:camomille sauvage. Jednogodišnja biljka iz porodice glavočika, visine 15-50 cm. Tankog i razgranatog korjena, dvostruko perasto razdjeljenih listova. Stabljika je uspravna, gola, većinom razgranjena. Listovi su izmjenični, 2-3 puta perasto razdjeljeni, sa uskim, linearnim režnjevima. Mirišljive cvjetne glavice su pojedinačne, na dugim stapkama.[...]

Nastavi dalje...

PERŠIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Peršin. Lat: Petroselinum sativum, Eng: Parsley, D: Die petersilie, Fr: Le persil. Ostali domaći nazivi: Peršun, petersilj, petrusimul, petroselin. Peršin pripada porodici štitarki (familiae umbelliferae - apiaceae), a ljekarnički su joj nazivi fructus petroselini i oleum petroselini. Većina ljudi koja uzgaja peršin u svojim vrtovima, rabi jednogodišnje vrste, iako ima i višegodišnjih vrsta sa vrlo lijepim cvatom koji mogu i dekorirati vrt. Priprema i pohranjivanje: Najbolji način za korištenje peršina je u svježem stanju. Možete početi rezati vanjske listove čim izbije 5-6 stabljika. Stavite ih u vazu i ostat će nekoliko dana svježi, a u hladnjaku i cijeli tjedan. Možete ga osušiti u sušari, dehidratoru ili u pečnici, a može se i zamrznuti...[...]

Nastavi dalje...

CIKORIJA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Cikorija. Lat: Cichorium intybus, Eng: Chicory, D:gemeine wegwarte, Fr: la chicorée amere ou chicorée sauvage. Domaći nazivi: Vodopija, Goluguza, Kažiput, Konjska trava, Radić, Sunčevo cvijeće. Iz povijesti: Divlju Cikoriju, iz koje su danas nastale razne vrste, zbog njezine jestivosti koristili su u dalekoj prošlosti svi narodi sredozemlja. Uzgajali su je i poznavali njezinu ljekovitost Rimljani, Grci i Egipćani. [...]

Nastavi dalje...

PELIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Pelin. Lat: Artemisia absinthium, Eng: Wormwood (absinth wormwood), D. Wermutkraut, Fr. Absinthe. Vrijeme cvatnje: lipanj-kolovoz. Miris i okus: Karakterističan miris, a okus jako gorak. Stanište: Pelin voli neobrađena, zapuštena mjesta, te raste uz putove, zidove, vinograde, na sunčanim kamenim obroncima. [...]

Nastavi dalje...

BOROVNICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Borovnica. Vaccinium myrtillus (bobice,crne bobice,prava borovnica) Porodica: Vrijesovi, Ericaceae, LJekoviti dijelovi biljke: plodovi i listovi. Opis: Borovnica je grmolika biljka, te naraste obično do 50 cm.visine, te je relativno razgranjena. Grane su zelene i oštrobridaste, obrasle izmjeničnim listovima na kratkim peteljkama. Listovi su jajastog oblika,lagano zašiljeni prema vrhu. Borovnica ima zvonasto kuglaste cvjetove,iz kojih se početkom ljeta razvijaju sočne crnoplave bobice veličine graška, sa sjemenkama i sokom tamnoplave boje... [...]

Nastavi dalje...

LUK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Luk (lat. allium cepa) Luk posve sigurno može izmamiti suzu iz oka, i ostaviti neugodan zadah u ustima, no definitivno će opskrbiti vaš organizam vrijednim nutrijentima. Luk (lat. allium cepa) je povrće okruglasta oblika, bijele unutrašnjosti koju prekriva suha, poput papira tanka, crvena, smeđa ili bijela kožica. Od davnine je omiljeni sastojak kuhinja diljem svijeta...[...]

Nastavi dalje...

ČEŠNJAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Češnjak Lat. allium sativum l, Eng: garlic, D: knoblauch, Fr: l*ail cultive. Još je u starom rimu plinije stariji tvrdio: "nema bolesti koja se pred češnjakom neće povući" Češnjak (lat. allium sativum l., porodica liliaceae; u nekim krajevima poznat i pod nazivom bijeli luk) je tisućljećima poznat kao univerzalni začin, ali i jedan od najčešće rabljenih prirodnih lijekova. Uzgaja se u kulturi već više od 4000 godina. Pradomovina mu je srednja azija, a bio je poznat indijcima, grcima i starim rimljanima...[...]

Nastavi dalje...

LIMUN
DODATAK PRIPRAVKA

limun

Limun (Citrus x limon) je stablo iz roda Citrus (porodica Rutaceae). Hibridno voće davnog križanja, po svoj prilici, pomela i citrone. Drevni citron (Citrus medica) bio je manji i smežurane kore, a korišten je u Mezopotamiji prije oko 6000 godina. Smatra se da limun, kao i naranča potječe iz Kine i Indije. Oko 700. godine je uvezen u Perziju, Irak i Egipat. Često je korišten kao ukrasna biljka. U Europu je prvi limun uvezen u Genovu sredinom 15. stoljeća. U Ameriku stiže 1493. godine, s Kristoforom Kolumbom. Riječ limun nastala je od arapske riječi limun... [...]

Nastavi dalje...

ČIČAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Čičak - (arctium lappa l., a. majus bernh., asteraceae). Čičak korijen (Bardanae radix) čičak zeleni, gorki lepuh, konjski čičak, lepušina, podlanica, veliki čičak, veliki lepuh. Eng: burdock. Botanički podaci: čičak je višegodišnja zeljasta biljka. Korijen je velik, sočan, razgranjen i do 60 cm. dug. Stabljika je uspravna, tvrda, žilava, razgranata i visoka do 150 cm. Listovi su vrlo veliki, s peteljkama, srcasti ili jajasti, s donje strane sivo-bijeli i pustenasto dlakavi, narovašeno-nazubljenih rubova. Prema vrhu stabljike listovi se smanjuju. Cvjetne glavice združene su u rahli grozdasti ili metličasti cvat, a nalaze se na kratkim stapkama. Vanjski ovojni listovi cvjetne glavice na vrhu nose kukice (takva glavica rasprostranjuje se kao cjelina i obično se naziva "čičak"). U sredini glavice nalaze se purpurno-ljubičasti cjevasti cvjetovi..[...]

Nastavi dalje...

STOLISNIK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Stolisnik. asteraceae-glavočike. Farmakopejski naziv: millefolii herba, folia et flores. Narodni naziv: hajdučka trava, hajdučica, sporiš, kostrijet, romonika, ranjenik, vražja kopriva, petrovsko cvijeće. Povijest: legenda priča (Grčka mitologija) da je tijekom Trojanskog rata Ahileja koji je bio simbol hrabrosti i snage, bio ranjen u petu od njegova neprijatelja Parisa, krvareći odlazi do Afrodite koja mu opere petu stolisnikom, i od tada stolisnik prema tom mitu i Grčkom junaku dobiva ime Ahilej (achillea). No unatoč ljekovitosti Ahilej umire, a stolisnik ostaje vjeran pratitelj ranjenicima. Biljka se koristi već 2000.GODINA. [...]

Nastavi dalje...

RUSOMAČA
DODATAK PRIPRAVKA

rusomaca
Rusomača. Capsella bursa pastoris. Drugi nazivi: čobanska torbica, gusomača, gudomok, ćeslika, goramuk, hoću neću, kesica, pastirska torbica, rosomača, skrižan, surlin. Rusomača je uglavnom dvogodišnja biljka s vretenastim korjenom i uspravnom stabljikom visine do 40 cm. Listovi su prizemni, većinom perasto razdjeljeni. Listovi na stabljici su nerazvijeni i produženi. Gornji dio stabljike nosi bijele sitne grozdasto složene cvjetiće. Raste kao samonikla po livadama i uzgaja se u vrtovima. Za lijek sakuplja se cijela biljka sa cvjetovima, listovima i komušicama. Ljekovita je biljka koja djeluje na zaustavijanje raznih krvarenja.[...]

Nastavi dalje...

NEVEN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Neven (calendula officinalis l. - asteraceae) Porodica; Compositae - glavočike, Farmakopejski naziv: calendulae flos, herba. Narodna imena: kalendula, prstenčac, bilec, ognjac, vrtni ognjač, zimorod, žutelj. Strana imena:Njemački: gartenringelblume. Engleski: Mary goldflower. Francuski: la fleur de souci. Talijanski: calendula. Neven se koristi od davnina i poznat je kao dragocjena ljekovita biljka. Može se čak reći kako je riječ o jednoj od najpoznatijih biljaka zapadnoeuropske biljne medicine. Koristio se kao ljekovito sredstvo protiv žutice, kuge i nekih lakših oboljenja, primjerice bradavica. [...]

Nastavi dalje...

SLADIĆ
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Sladić nije samo korektor okusa, nego drevna biljka iznimno zanimljivih ljekovitih svojstava i farmakološkog djelovanja. Propisivati ljekovite biljke u obliku čajeva, tinktura, SIPF-ova i sličnih pripravaka katkad je neugodan zadatak fitoterapeuta. Za razliku od kapsula i tableta moderne farmaceutske i dijetetske industrije, gdje su okusi maskirani različitim pomoćnim tvarima, takvi tipovi pripravaka potpuno su "goli" i otvoreni za najizbirljiviji od svih ljudskih osjetila - čulo okusa. Budimo iskreni, većina ljekovitih biljaka nije najugodnijeg okusa. Vrlo je malo biljnih lijekova ugodna okusa, a mnogi su gorki ili bljutavi. To se zasigurno ne odnosi na sladić, to jest slatki korijen. [...]

Nastavi dalje...

TROSKOT
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Troskot. Lat: polygonum aviculare. Eng: common knotgrass. D: der vogelknöterich, Fr: la renouée des oiseaux ou traînasse ou centinode ou herbe aux cent nouds. Druga imena troskota su još i oputina, pasja trava, ptičja trava, ptičji dvornik i troskovac. Latinski naziv aviculare dobiva po Grčkom "avis", što u prijevodu znači ptica, jer su ptice jele sjemenke troskota. Najstariji zapisi datiraju iz vremena Kineske dinastije Shin - nong oko 3000 godina prije rođenja Krista, koji govore o ljekovitoj uporabi troskota. Jednogodišnja je, niska, prilegla kozmopolitska biljka korov, visine do 40 cm. Gusto je razgranana, sastavljena od crvenkastih članka, s ovalnim izduženim linearnim listovima koji su zašiljeni ili tupi. [...]

Nastavi dalje...

MATIČNJAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Matičnjak je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna... Botanički podaci: Matičnjak (melissa officinalis l.) Je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna. Listovi su jajasti, grubo pilastih rubova, suženi u kratke peteljke, nasuprotni i dugi od 2 do 8 cm. U pazušcima gornjih listova nalaze se bijeli dvousnati cvjetovi združeni u prividne pršljene. Cijev vjenčića cvijeta trbušasto je proširena i savijena prema gore. Čaška je tronasta, također dvousnata. Matičnjak se katkad pogrešno naziva prema Latinskom imenu melisa, a pod tim imenom se često prodaje kao eterično ulje. [...]

Nastavi dalje...

TRATINČICA





TRATINČICA

Latinski: Bellis Perennis L

Eng: Common Daisy, Lawn Daisy, English daisy

D: Das Gänseblümchen, Mehrjähriges Gänseblümchen, Maßliebchen, Tausendschön oder schweizerisch "Margritli" (Kleine Margerite)

Fr: La pâquerette

Tal: Margheritina - Pratolina comune

Slovenski: navadna marjetica

Srpski: bela rada

Druga imena: krasuljak, trajni krasuljak, katarinčica, iskrica, bjelka, krsnica, drnica, margetica, ovčica.

Vrijeme cvatnje: Od siječnja do prosinca.




TRATINČICA - DETALJI



Opis:

Trajna biljka s prepoznatljivim cvjetnim glavicama koje cvatu tokom cijele godine s prepoznatljivim bijelim jezičastim i žutim cjevastim cvjetovima, te prizemnih eliptičnih i duguljastih na rubovima nazubljenih listova koji tvore lisnu rozetu.

Na 4-15 cm visokim stapkama nosi u sredini žute a na rubu bijele ili crvenkasto-bijele cvjetne glavice, oko 15, iznimno do 30 mm široke.

Involukrum je polukuglast, složen u dva reda od duguljastih dlakavih listića.

Listovi su lopatičastog ili jajastog oblika, s jednom provodnom žilom u sredini, nepotpuno i nejasno nazubljeni.

Postepeno se suzuju u peteljku, a svi su složeni u prizemnu rozetu.

Roške su jajaste, glatke, do 1.5 mm duge, bez kunadre.

Cvate skoro cijelu godinu, od ranog proljeća do zime.

Miris i okus: bez naručitog jakog mirisa i gorkog okusa.



Ljekoviti sadržaj:

- Eterična ulja

- Saponina

- Antoksantin

- Masna ulja

- Fumarinske - taninske

- Jabučne kiseline

- Resin

- Inulin

- Tanina

- Sluzi

- Gorke tvari

- Mineralne tvari



TRATINČICA



Iz povijesti:

Tratinčica je biljka planete Marsa.

Znana biljka u narodu koja je poznata da joj se cvjetovi okreću prema suncu od istoka prema zapadu kao suncokret.

Kršćani smatraju da je tratinčica nikla iz suza Marije na putu prema Egiptu.

U nordijskoj je mitologiji posvećena Ostari, božici proljeća, a po kršćanskoj predaji, njeni su cvjetovi nikli iz suza Marijinih, koje je prolila u bijegu za Egipat.

Simbol je predanosti i ljubavne vjernosti, te skromnosti.

Romanska legenda kaže da je Nimfa Belides koja je plesala sa drugim nimfama na rubu šume uhvatila pogled Vertumnusa koji je bio bog voćnjaka. Pogled mu je odavao požudu i želju koju je ona htjela izbjeći pa se pretvorila u mali bijeli cvijet.

Zato se i kaže da označava nevinost.

Cvijet je posebno bio zastupljen u Viktorijansko doba kada je mladić koji je htio zaprositi djevojku prvo joj darivao tratinčice. Neki od običaja su i danas prilično rašireni, posebno kada djevojke kidaju latice i proriču dali ih voljene osobe vole.

Ukoliko nekomu poklanjate tratinčicu upozoravate ga da ne vjeruju previše u trajnost nečije opčinjenosti te da ne vjeruje u previše u slatkorječiva obećanja zaljubljenog udvarača/udvaračice te prenosite svoju nježnost i pažnju.



Stanište:

Tratinčica je vrlo rasprostranjena biljka. Nalazimo je u velikom broju na livadama, travnjacima, čistinama i uz puteve, sve do 1 800 metara nadmorske visine.

U različitim oblicima, s većim, crvenim cvjetovima uzgaja se kao ukrasna biljka po vrtovima.

Podnosi jako dobro hladnoću, a voli sunčana ili polusjenovita mjesta u vrtu.

Također voli da ima uvijek umjereno vlažan supstrat i svakih 15 dana da dobije prihranu, nekog od gnojiva za cvijeće.

Branje i prerada: Sabire se cijela biljka na toplom i prozračnom mjestu. Mladi listovi se spremaju kao ukusna salata.

Uzgoj:

Bellise se sade u vrt tijekom jesen ili u proljeće. U proljeće se može naći najveći izbor tratinčica u vrtnim centrima, zajedno sa maćuhicama i raznim vrstama vjesnika proljeće.

A ukoliko se odlučite za sijanje ovog predivnog vrtnog cvijeće, onda je najbolje vrijeme za sijanje u lipnju i srpnju.

Klijalište neka bude lagano osvijetljeno tj. lagano u sjeni, a temperatura neka bude oko 20-25 *C.

Nakon što sadnice malo porastu prepikirajte ih u veće posudice promjera 9-12 cm.

Ako se prilikom uređenja vrta odlučite da li ćete saditi tratinčice u jesen, onda to učinite u malo zaštićenijem dijelu vrta ili pak ostavite ovu ideju za proljeće.



"GUMBEKI" -TRATINČICA



Ljekovito djelovanje:

- Bolesti krvi (proljetno čišćenje ili pročišćavanje krvi, za detoksikaciju krvo kod svih bolesti krvi, kod raznih bolesnih stanja u kojima je potrebno promijeniti i ojačati krvnu sliku, anemije, malokrvnosti, slabokrvnosti, u liječenju tegoba krvi uzimamo čaj ili svježe istisnuti sok iz listova itd)

- Bolesti respiratornih organa i dišnih puteva (iscrpljujućeg kašlja, kašalj grčeviti, kašalj depresivni, bronhitisa, prehlade, nazeba, katara bronha, pleuritisa, prsnih bolova, upalnih stanja, infekcija, grčeva bronha, slabosti pluća, infekcije plućne maramice itd)

- Bolesti želuca i crijeva (kod izgubljenog teka ili slabog teka - apetita, katara želuca, upalnih tegoba sa crijevima, grčevima crijeva, katara crijeva, sluz crijeva, krvarenja crijeva itd)

- Bolesti jetre i žuči (masne jetre, za detoksikaciju jetre, kod trovanja organizma za detoksikaciju jetre, slabog rada žuči itd)

- Bolesti kože (upaljenih rana, bolnih mjesta, raznih kožnih nečistoća, oteklina, edema, iznenadnih kožnih erupcija, varikoznih vena, raznih rana i krasti na glavi, u tu svrhu dobro djeluje svježe istisnuti sok kojeg stavljamo na oboljelo mjesto itd)

- Reume, gihta, škrofuloze, artritisa

- Bolesti bubrega (za detoksikaciju bubrega i mjehura, pijeska i kamenca itd), edema

- Ženskih bolesti (neuredne i bolne mjesečnice, grčeva maternice itd)

- Novija istraživanja potvrđuju vrijednost tratinčice kao prirodnog lijeka te preporučuju uporabu u liječenju HIVa i karcinoma dojki (čaj ili svježi sok).

Tratinčica je dobar prirodan metabolik koji pokreće cijeli metabolizam na pojačani rad i bolju izmjenu tvari.

Tratinčica je svoju primjenu pronašla i u spremanju hrane; pripremljena kao salata, namaz ili varivo vrlo je ukusna. Prvi podaci o njezinoj ljekovitosti datiraju još iz davnog 16. stoljeća. U ljekarništvu se upotrebljavaju svi dijelovi biljke, ali se listovi i cvijetovi beru odvojeno, te suše u sjenu na prozračnom mjestu.



TRATINČICA - DETALJI



Zapadna pučka medicina:

Zapadna pučka medicina rabi kao antispazmodik, antitusik, analgetik, antiseptik, abortiv, ekspektorant, emolient, homeopatik, laksativ, purgativ, tonik, za liječenje; artritisa, bolnih stanja, bolova, bolesti očiju, bolesti jetara, bolesti bubrega, krvi koju dobro pročišćava, karcinoma, konstipacije, kašlja depresivnog, karcinoma, katara dišnih puteva i organa, ranih rana i povreda kože, reume, tumora, zatvora crijeva, žučnih tegoba itd.

Najpoznatija je kao ukrasna biljka, no, u narodnoj medicini se koristi kao djelotvorno ljekovito sredstvo kod upale jetre, žučnog mjehura i žučnog kanala, zarastanje rana, ublažava grčeve i bolove i i za čišćenje krvi. Također, poznato je i kako se u 18. stoljeću smatralo da konzumacije ove biljke uzrokuje pobačaj stoga je neki i dan danas izbjegavaju u uporabi iako to nikada nije bilo dokazano.

Zbog svoje skromnosti i jednostavnosti te poruke koju ona prenosi o čistoći, nježnosti i pažnji možete je pronaći u brojnim pjesmama.

Mnogi su od vas sigurno barem jednom ubrali ovaj cvijet i kidali mu laticu po laticu brojeći "voli me, ne voli me..."

Tratinčica je od davnina zastupljena u narodnoj medicini za čišćenje organizma, liječenje iscrpljenosti i krvnih bolesti.

U kulinarstvu:

Mladi listovi prizemne rozete mogu se jesti sirovi ili prokuhani gotovo preko cijele godine. Nijemci smatraju salatu od tratinčice jednako ukusnom i zdravom kao i onu od matovilca, no u svojim priručnicima naglašavaju da za jelo treba brati samo posve mlado i nježno lišće. Salata je ukusnija ako se ostavi da začinjena odstoji barem jedan sat. Dobra je pomiješana sa salatom od krumpira ili od različitog divljeg povrća.

Kao posebno zdravo jelo preporučuju se usitnjeni listovi izmiješani sa svježim sirom. Takva je smjesa sastavni dio proljetnih kura za čišćenje krvi.

Listovi tratinčice jedu se i u obliku miješanih variva, ili se stavljaju u juhu. U mladim listovima ima 20-40 mg% vitamina C i oko 4 mg% karotina.

U Njemačkoj također beru još tvrde i zelene pupoljke, mariniraju ih i upotrebljavaju kao začin umjesto kapara.

Otvoreni cvjetovi tratinčice također su jestivi i mogu sirovi opslužiti u kulinarstvu za dekoriranje različitih jela.

Listovi zajedno sa cvjetovima služe i kao zamjena za čaj.

Korijenje tratinčice upotrebljavali su za jelo seljaci u Španjolskoj i Italiji.

Tratinčica kao hrana:

Listovi tratinčice su bogati vitaminima C i A . Jedu se u obliku salate, dodaju se varivima, juhama i jelima od povrća. Posebno su ukusni izmiješani sa svježim sirom. Nijemci salatu od listova tratinčice smatraju jednako ukusnom kao onu od matovilca.

Tvrdi i zeleni pupoljci mogu se marinirati u octu, te koristiti umjesto kapara. Glavice cvjetova također su jestive te se najčešće koriste za ukrašavanje deserata, a mogu se i kandirati.

Ukiseljeni pupoljci tratinčice:

Zagrijte na vatri ocat i sol. Stavite pupoljke u široku steriliziranu staklenku i prelijte ih toplom mješavinom octa i soli. Pokrijte, ostavite da stoji tjedan dana. Svaki dan promiješajte. Ponovno premjestite u čistu staklenku, prelijte mješavinom octa, dobro začepite i pustite da dozrijeva još dva tjedna u hladnjaku. Tada je hrana spremna za jelo.

Recepti:

Ljekovitost soka tratinčice:

Tratinčica je idealna za proljetne kure čišćenja organizma od toksina. U tu je svrhu najbolje piti njen svježi sok ili je jesti. Sok treba uvijek svježe pripremiti. Pijte dnevno jednu do tri pune žlice soka s pola količine vode. Pomiješan s medom, sok je kućni lijek kod oboljenja dišnih organa. Besprijekoran je lijek za upaljene rane, problematičnu kožu, opekline, edeme i varikozne vene.

U terapijske svrhe stavlja se na oboljela mjesta.

Za zdrave bronhe i želudac:

Čaj od tratinčice koristi se u liječenju bronhitisa i bolova u prsima, kod upaljenih crijeva i želuca, kao i kod bolesti jetre i bubrega.

Pomaže i kod neuredne menstruacije, ublažava bol i grčeve, reumu, giht i artritis. Kod unutrašnjih krvarenja kombinira se s orahovim lišćem.

I znanstvenici potvrđuju da je tratinčica vrijedan prirodni lijek te je preporučuju u obliku čaja ili svježeg soka kao pomoć kod HIV-a i karcinoma dojki.

Mast od tratinčice dobar je lijek za rane i upaljene zglobove.

Od svinjske masti i tinkture trantičice i to u omjeru 2:1 (dva dijela masti jedan dio tinkture)

Uljepšava i čisti kožu:

Ekstrakt cvjetova tratinčice sadrži saponine, polifenole, flavonoide, polisaharide i inulin. Zbog tih aktivnih sastojaka, tratinčica ima široku primjenu u kozmetici.

Tratinčica je sve češći sastojak kozmetičkih proizvoda, ponajviše onih za izbjeljivanje, uklanjanje pjegica i hiperpigmentacija.

Ova biljka obuzdava stvaranje melanina i ujednačuje boju kože kod poremećaja pigmentacije. Obnavlja stanice kože, prosvjetljuje melanin u epidermi i dubinski hidratizira kožu.

U specijaliziranim trgovinama možete kupiti ekstrakt i eterično ulje tratinčice, a u većini drogerija kozmetiku na bazi tratinčice.

Čaj od tratinčice:

Jednu do dvije žličice suhog bilja prelijte šalicom prokuhane vode. Ostavite stajati 10 minuta, a zatim procijedite.

Tinktura od tratinčice:

Dvije do tri šake usitnjene biljke močite u litri rakije tri tjedna. Tinkturu povremeno promiješajte. Nakon tri tjedna procijedite i koristite.

Cvjetovi tratinčice namočeni u rakiji otklanjaju reumu i mišićni umor.

Tonik za njegu zrele i umorne kože:

Žličicu suhih glavica cvjetova tratinčice prelijte s 250 ml kipuće vode i ostavite da stoji 30 minuta.

Mast za zglobove:

Zgnječite listove tratinčice i dodajte polovinu količine listova crnog sljeza. Smjesu dobro prepržite na pročišćenom maslacu. Još vruću mast procijedite kroz krpu izravno u posudu koja je određena za čuvanje ove masti. Njome trljajte bolne zglobove 2 do 3 puta dnevno.

TRATINČICA - SUŠENJE



U narodnim pjesmama:

Kako je samo lijepa zelena livada moje ravnice,

između mekih vlati trave poljsko se cvijeće smiješi,

u ovom jutru, umiveno bezbrojnim kapima rosnim,

zaigralo se sunce svojim zrakama, dugine boje prosulo...

pogled mi zastao na bijelim cvjetovima tratinčice,

čistoća njene bjeline nježne od koje mi duša zatreptala, oblila me dragost...

gledam tu nevinost, taj život što traje jedno proljeće,

tu ljepotu, u koju se pretvorila, oku mom ugodu poklonila,

i ne mogoh se oteti dojmu mog života koji traje kratko, kao i cvijet tratinčice...

živjela je jedno proljeće, i moj život brzo prolazi, ne stignem se svoj toj ljepoti diviti,

i kao što latice povjetarcem padaju i moj život se polako gasi...

ostaju sjećanja na slavonska zelena polja, zlatna polja žita i crvenih makova,

na poljsko cvijeće, na ljubav koja me čini dostojnim ljepote življenja,

koje je trajalo kao cvijeće u jednom proljeću, u jednom stoljeću...

Autor: meni nepoznat.

Kontraindikacije:

Nisu poznate.

molimo pročitati izjavu